2013. június 29., szombat

Hétvégi program videóval


Múlt hétvégén egy nagyon csodás helyen jártam, ahol nemcsak feltöltődhettem, de lehetőségem nyílt arra is, hogy egy kis ízelítőt adjak a kuchipudiból az érdeklődőknek. És hogy hol voltam, és milyen alkalomból, és hogyan sikerült az előadás? Az alábbiakból és az erről készült videóból megtudhatod.

A múlt hét végét Szlovákiában, festői környezetben, a Tátrában töltöttem, a Skalka hegyen, egy Sahaja jóga meditációs szeminárium keretében. A sahaja jóga meditációt már évek óta gyakorlom, melynek lényege, hogy az ember el tudja érni a gondolat nélküli állapotot, erőlködés nélkül, és hogy ez által meg tudja tapasztalni az elme csendjét, és a béke és nyugalom állapotát. Ha szeretnél többet megtudni erről a meditációról, vagy kipróbálni, akkor látogass el ezekre az oldalakra:

http://www.jogameditacio.hu/,

vagy http://www.meditacionk.blogspot.hu/




Az ilyen szemináriumok alkalmával, mint most is, a meditáció áll a programok középpontjában, de esténként vannak zenés programok is, ahol énekes, táncos előadások vannak, és együtt is éneklünk és zenélünk. Szombat este egy ilyen alkalom volt, ahol én is előadtam két kuchipudi darabot. Ezekből, illetve az este néhány előadásából láthatsz részleteket az alábbi videóban, amit a férjem, András, a fent ajánlott egyik oldal, a MEDITÁCIÓ - a kolostor udvarán című blog szerkesztője készített.

Ezek az alkalmak mindig nagyon örömeteliek és ezek után az ember igazán kipihenten és feltöltődve érkezik haza. Nézd meg Te is az alábbi videót, hogy Te is részese lehess egy kicsit azoknak az élményeknek, amit a szeminárium résztvevői is átéltek!






Üdv:

Zsuzsa







.

2013. június 13., csütörtök

Benned megvan ez a tulajdonság?

.
Tudod, hogy van egy tulajdonság, ami nem csak a kuchipudiban, de a mindennapi életedben is nagyon fontos? Ez lehet a vízválasztó abban, hogy a táncos mozdulata lágy és szemet gyönyörködtető lesz-e, vagy durva, vagy hogy sikerrel veszed-e az akadályokat és kihívásokat a mindennapi életedben vagy sem.

Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a táncos olyan mozdulatokat hajtson végre, amelyekre egy átlagos, hétköznapi ember nem képes, vagy hogy olyan feladatokat hajts végre, amelyek előbbre visznek az életben, legyen szó munkáról, magánéletről, vagy hobbiról. 

Szeretnéd megtudni, mi ez a tulajdonság? A rugalmasság. A rugalmasság az, ami előnyt jelenthet Neked másokkal szemben, és abban, hogy elérd a kitűzött célodat. 

Manapság, ahogy a modern élet egyre nagyobb komfortot kínál, az emberek is egyre kényelmesebbé kezdenek válni. Egyre nehezebb számukra, hogy olyan dolgokat hajtsanak végre, ami a megszokott komfort zónájukon kívül esik. Ha valami nem a megszokott módon történik, és új megoldás kell rá, bizony sokan inkább megtorpannak és feladják a küzdelmet, még akár ha csak arról is van szó, hogy egy kicsit gyalogolni kell a buszozás, vagy autózás helyett.

Pedig ha rugalmasak vagyunk, sok olyan élményben és kalandban lehet részünk, amivel nem számoltunk, de később meghatározó része lesz életünknek. A merevség nem csak a táncban, de a mindennapi életben is hátráltat bennünket. 

Annak idején, amikor elmentem Indiába, hogy kuchipudit tanulhassak én is sok akadályba ütköztem, amíg végül elértem a célomat. Ha Indiába megy az ember, ott bizony nagyon rugalmas hozzáállás kell, mivel a kultúra és az emberek gondolkodásmódja teljesen más, mint itt nálunk. Így fordulhatott elő, hogy a gondos előkészületeim ellenére, már Indiában, az első órán derült ki, hogy a mester, akit indiai ismerősök kerestek számomra Indiában, bizony nem kuchipudi, hanem egy teljesen más klasszikus indiai táncstílus, a bharatnatyam képviselője volt! Így nem tehettem mást, mint hogy helyben kezdtem el mesterek, illetve iskola után kutatni. Különböző okoknál fogva egyik lehetőség a másik után esett ki, míg végül több telefon, személyes látogatás, megbeszélés, kaland és egy több száz kilométeres út után végül eljutottam a Shri P. K. Salve Akadémiára, és végre azzal foglalkozhattam, amiért mentem, a kuchipudival. 

Ehhez elég rugalmasan kellett kezelnem a felmerülő akadályokat. Volt, hogy valakinek elmeséltem az indiai tanulmányutam történetét, és azt mondta, hogy bizony ő visszafordult volna. Szerencsére én nem tettem meg, és így kivételes élményeket és tudást oszthatok meg másokkal. Ha minden simán és tökéletesen alakult volna, nemcsak egy kalanddal lennék szegényebb, de kevesebb tapasztalatom is lenne, amit a későbbiekben kamatoztathatnék. Mindamellett elestem volna egy lehetőségtől, amit azóta sem sikerült még egyszer kihasználnom.

Ezért ha esetleg úgy érzed, hogy rugalmasság tekintetében nem állsz túl jól, akkor van egy jó hírem! A rugalmasság is, mint sok minden más tulajdonság, fejleszthető. Fizikai és átvitt értelemben is. Nem kell hozzá más, mint egy kis bátorság, és hogy elhidd Magadról, hogy képes vagy a megrögzött és megszokott dolgokat túlhaladni, tanulni és fejlődni!


Üdv:
Zsuzsa







.