2014. február 25., kedd

Egy másik nagy kedvenc

.
Még mindig kicsit elveszettnek érzed magad a klasszikus indiai táncok világában? Akkor folytassuk utazásunkat a stílusok között egy másik, általam igen kedvelt klasszikus indiai tánccal, a kathakkal.


A kathak hagyományosan észak-indiai klasszikus tánc. Így nemcsak a táncos ruházata, mozdulatai, de a zene és hangszerek világa is teljesen különbözik a dél-indiai táncokétól, mint a kuchipudi.

Míg a kuchipudiban és az eddig bemutatott másik két klasszikus indiai táncformában, a bharatnatyamban és az odissziben is egyforma hangsúly kap a láb és karok, az egész test mozgása, valamint az arc, a szemek és a kezek játéka is, addig a katakban a fő hangsúly a lábmunkára esik.

A katak táncosok nagyon sok apró lépésben teljesen lekövetik a zene ritmusát, néhol fantasztikus sebességre felgyorsulva, rengeteg forgással tűzdelve a koreográfiát. Ebben a táncban a kezek sokszor nagyon laza tartásban vannak, inkább csak látványos hátteret szolgáltatnak az erős, ritmusos lábmunkához.

A hölgy táncos ruházata nagyon illik ehhez a pörgős tánchoz, mely egy nadrágból és szinte földig érő, hosszú felsőruhából, valamint egy sálból áll. Természetesen a gyönyörű ékszerek itt sem hiányozhatnak az előadó kiegészítői közül. A férfiak ruházata egyszerűbb, nadrágból és hosszú felsőből áll egy derékon megkötött sállal.

A táncok alapját itt is a klasszikus vallási, mitológiai történetek adják, de megjelennek a tiszta táncok is. Az előadás jellegzetessége, hogy nem csak az énekes, de néha maga a táncos is előadja a darab ritmusmintáját szóban, mielőtt eltáncolná azt.

A következő videóban egy látványos tiszta táncot láthatsz egy női duett előadásában:



Üdv:
Zsuzsa












.