2010. február 14., vasárnap

Vajon Neked való a Kuchipudi?

.

  • Sokféle mozgásformával próbálkoztál már, de eddig még nem sikerült megtalálnod azt, amiről azt érzed, hogy igazán Neked való lenne, de szeretnél mozogni.
  • Szeretnél valami újra váltani, vagy már van egy kedvelt mozgásformád, de szeretnél mellette mást is csinálni.

  • Szeretnél kicsit többet kapni, mint pusztán a mozgás. Valamit, ami mögött több van, mint az aerobic, pilates, tánc, stb. órák vagy edzőtermek kínálata.

  • Valami olyasmit szeretnél tanulni, ami a lelkedre és szellemedre is jótékony hatással van, edzi a figyelmedet, és az elmédet, összpontosításra és önfegyelemre nevel.
  • Vonz az indiai kultúra, szeretnél jobban elmélyedni benne akár egy onnan származó táncstílus elsajátításával. Valami olyan keleti táncstíluséval, ami egészen más, mint hastánc.

  • Láttál már klasszikus indiai táncelőadást, netán bele is kóstoltál már egy-két órába, és szeretnél jobban megismerkedni valamelyik stílussal.

Ha, a fenti állítások bármelyike igaz rád, olvass tovább, hogy pontosan megtudd, miért is érdemes megismerkedned a kuchipudival!

1. Ez egy új, és nagyon ritka, különleges táncforma itt Magyarországon.
Sokan, amikor azt hallják, hogy klasszikus indiai tánc, az első reakciójuk, hogy: "Az olyan, mint a hastánc?" Nem egyáltalán nem olyan. A hastánc inkább mint érzéki táncforma él a köztudatban, ezzel szemben a Kuchipudi, mint minden klasszikus indiai táncforma a spiritualitásban, vallásban gyökerezik, ezért főleg a hindu istenségek, vallási történetek alkotják a darabok alapját.

2. Valami, ami egyedivé tesz, ami kiemel a többiek közül.
A kuchipudi teljesen eltér attól, amit az edzőtermek, táncstúdiók és fittness termek kínálnak. Az indiai tánc nem divatirányzat, valami sokkal értékesebbet, többet kínál Neked mint a megszokott mozgásformák. Gyere el és vágj bele az elsők között ennek a varázslatos indiai táncstílusnak az elsajátításába.

3. Segít kifejleszteni és megőrizni a fizikai állóképességet.
A kuchipudt dinamizmusa, ugyanakkor kecsessége és kifinomultsága, és a rendkívül intenzív és összetett lábmunkája különbözteti meg a többi klasszikus indiai tánctól. Ez igen jó fizikumot eredményez. Egy intenzív kuchipudi óra felér egy kemény aerobic órával! A mögöttes tartalom kifejezéshez viszont az egész test összehangolt játékára szükség van, a felsőtest hajlékony mozgására, valamint a kifinomult arcjátékra és kézjelekre. Vagyis ha rendszeresen gyakorolsz, akkor nemcsak a kondiddal nem lesz gond, de a mozgáskultúrádat is fejleszti!

4. Segít megőrizni mentális frissességedet!
Biztos Te is kaptál már olyan kérdéssort e-mailben, amelyet, ha kitöltesz, megtudhatod, hogy „hány évig fogsz élni”. Én többször kaptam ilyet, és szinte meg sem lepődtem, hogy arra is rákérdeznek, hogy táncolok-e? A tánc összetett mozgás, minél össze-tettebb, annál keményebb agyi munkát igényel. Vagyis nemcsak a testi, hanem szellemi fittségedet is segít megőrizni! Hát nem remek?!

5. Szellemi, kulturális tudásra is szert tehetsz szinte észrevétlenül.
Ez az indiai tánc elválaszthatatlan része az indiai vallásnak, kultúrának, hagyományoknak, valamint a tánchoz kapcsolódó zene, mitológiai, vallás, tánckosztüm, ékszerek mind-mind szerves részei ennek a művészeti ágnak. Így, ahogy elkezdesz elmélyedni a táncban, az előbb említett tudás is szép lassan, szinte észrevétlenül a Tiéd lesz.

6. Lelkileg és spirituálisan is fel fogsz töltődni.
Ez egy olyan mozgásforma, amely mögött a rendszeres mozgás, szellemi tudás megszerzése mellett lelkileg/spirituálisan is fel fogsz töltődni. Vagyis ha elkezded elsajátítani ezt a táncformát, a legelső pillanattól érezni fogod azt a benne rejlő bizonyos valamit, ami minden emberben ott van, amit a művészet hivatott kifejezni, és ami arra szolgál, hogy belső örömet adjon Neked, ha táncolod, és akkor is, ha csak nézed.

7. Minden egyes alkalom remek kihívás, ugyanakkor élmény.
A klasszikus indiai tánc, a Kuchipudi mozgásalapja teljesen eltér az Európában megszokott mozgásformáktól. Külön kihívást jelent, hogy sokszor a lábnak, a karnak, a fejnek és a szemeknek is egyszerre kell mozognia, de esetleg nem egy ritmusban! De nem csak a mozgás, hanem a zene és ritmus is más, mint amihez hozzászoktunk! Mivel minden órán sorra kerül a régi elemek gyakorlása és újak tanulása, ezért az óra változatos és folyamatos sikerélményt ad az új elemek elsajátítása, az hogy a lépést, amit először nem is értesz, egy idő után minden gond nélkül ki tudod táncolni.

Még talán hezitálsz, hiszen egy leírásból, ismertetésből még nem derül ki minden egy óráról?
Jó, jó, ez mind nagyon szép és jó mondhatod, de még sohasem láttam ilyen táncot, főleg nem is próbáltad mi van akkor, ha mégsem tetszik?

Akkor itt a megoldás: 100 % visszatáncolási garancia!


Üdv:

Zsuzsa





.