2011. május 30., hétfő

Meghívó kucsipudi előadásra Pécsre

.
Szeretnélek meghívni egy varázslatos utazásra India ősi mitológiai világába, a POSZT keretein belül megrendezésre kerülő kucsipudi táncelőadásomon keresztül.

Az előadást tiszta tánc, valamint istenségeket megidéző darabok alkotják. Egy ősi mitológiai világ olyan alakjai elevenednek meg a színpadon, mint Sri Ganésa, az akadályok elhárítója, Sri Szaraszvati, a művészetek istennője, vagy Sri Síva, a tánc ura. A darabok mindegyike felajánlás a megszemélyesített Istenségek felé.

Az előadás során bemutatásra kerül a kucsipudi repertoár legtradicionálisabb és legnépszerűbb, több száz éves darabja is. Ennek a darabnak egy nagyon fontos kelléke a jada, vagy hajfonat. Indiában egy nő szépségének a koronája a szép hosszú hajfonata, azt tartják, hogy egy nő ereje a hosszú hajában rejlik.

Előadás közben általálában a táncosoknak a hajfonata rögzítve van az övhöz hátul, mert az ugrások, pörgések, forgáso
k közben a hosszú ide-oda röpködő haj zavaró lenne, de ebben a darabban a táncos sokszor tartja a kezében, elöl a hajának végét, valahogy úgy, ahogy a képen látszik.

Ez a darab Satyabhamaról, Krishna leggyönyörűbb, királyi családban született feleségéről szól, aki nagyon is tudatában van szépségének, származásának, vagyis egyrészt a női egó szimbóluma. Emellett ennek a darabnak egy sokkal mélyebb jelentése is van. Satyabhama az egyéni léleknek, (jeevatma) a szimbóluma is, amely vágyódik az isteni, mindenen átható lélek (paramatma) Krishna után, de ennek eléréséhez az egótól meg kell szabadulnia. A darabban Satyabhama saját szépségét, de ugyanakkor vágyának tárgyát, Krishnát is dicséri.

Ha szeretnél ezen a varázslatos utazáson részt venni, akkor sok szeretettel várlak az előadásomon:

Helyszín: Pécs, Jókai tér, szabadtéri színpad
Időpont: 2011. június 13., hétfő 19:30

Kérlek, küldd tovább ezt a bejegyzést másoknak is, akikről úgy gondolod, hogy érdekelheti az előadás! Köszönöm!



Várlak sok szeretettel:

Zsuzsa