2012. március 1., csütörtök

Érzelmek viharában

.
Olyan ember vagy, aki tele van érzelmekkel? Aki mindig reagál arra, ami körülötte történik, és ezt ki is mutatja?

Vagy olyan vagy, aki csak belülről éli meg a lelkében tomboló viharokat, legyen az jó vagy rossz, és nem sűrűn mutatja ki az érzelmeit?

Vagy esetleg képes vagy felülemelkedni a belsődben zajló folyamatos változásokon, és csupán tanúként szemlélni a benned végbemenő pozitív és negatív érzelmi folyamatokat?


A mindennapokban rengeteg hatás ér minket, amikre folyamatosan reagálunk. Örülünk, ha elismerik a munkákat és megdicsérnek az elért eredményeinkért. Viszont bosszankodunk, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük. Nem tudtuk elintézni valamit a hivatalban, amit akartunk, vagy csak elromlott a mosógép. Szeretjük a családunkat, a barátainkat, a házi kedvenceinket, és élvezzük, ha a társaságukban lehetünk, vagy csak kint időzhetünk a természetben, viszont lehet, hogy irigykedünk a szomszédunkra, amiért az ő kertjében zöldebb a fű.

Ezeknek az érzelmeknek az ábrázolása a kuchipudiban is megjelenik. Összesen kilenc alap érzelem van, amely összefoglaló neve a klasszikus indiai táncokban a Navarasa, és amelyek ábrázolását a táncosnak úgyanúgy meg kell tanulnia, mint az alaplépéseket vagy kézjeleket.

Ezek az alap érzelmek a következők: szeretet, boldogság, félelem, bánat, undor, csodálkozás, harag, bátorság és béke. Ezeket a táncos szerepétől függően éli át és jeleníti meg a színpadon. A néző pedig csak élvezi az előadást, anélkül, hogy ténylegesen részese lenne az érzelmi viharoknak, és az azokból fakadó káosznak.

Ha úgy érzed, hogy ezek a belső érzelmek néha a fejedre nőnek, és nem nagyon tudsz velük mit kezdeni, akkor ajánlom figyeledbe az alábbi előadás részleteket a Kalanidhi Dance kuchipudi tánctársulat előadásában. A darab középpontjában ez a kilenc érzelem áll. Az egyes érzelmeket a Ramayana (ősi indiai eposz, amely Rámáról, a száműzött királyról szól, akit Vishnu isten egyik inkarnációjaként tisztelnek) egy-egy jelenetébe ágyazták.

Nincs más dolgod, csak dőlj hátra és élvezd ezt a pár percet, amit ez a videó és a benne ábrázolt érzelmek adhatnak! Az előadást két részletben tudod megnézni.

Első rész:



Második rész:





Üdv:

Zsuzsa









.