2010. október 12., kedd

Shri Durga - A démonok legyőzője

.
Bár Indiában az összes istennőt nagyon nőiesnek ábrázolják, van egy kivétel, aki ugyan csodás öltözéket, ékszereket visel, azonban kezeiben különböző fegyvereket tart. Hogy ki ez az Istennő, és miért vannak nála fegyverek? És hogyan kapcsolódik ez az ősz derekához és a kuchipudihoz?

Ez az Istennő nem más, mint Shri Durga, az Anya, aki mindig megvédelmezi a követőit. Indiában ilyenkor ősszel ünneplik a Navaratrit, vagyis azt a kilenc éjszakát, amikor is Shri Durga, a démonokkal harcolt, míg végül legyőzte őket. Shri Durgát kezeiben különböző fegyverekkel ábrázolják, a kagylóval, diszkosszal, buzogánnyal, íjjal, nyilakkal, karddal, háromágú szigonnyal, amelyekkel azon gonosz erőkkel csatázik, amelyek megpróbálják a követőit elpusztítani.

Az egyik legnagyobb démon, akivel küzd, nem más, mint Mahisasura. Minden egyes csepp véréből, amit az Istennő kiont, új démon támad, ezért Shri Durga hihetetlen haragra gyúl, hogy el tudja pusztítani őt, és a többi démont is. Mikor győzelmet arat felettük, a követői imádkoznak hozzá, hogy megbékítsék. Ekkor ismét visszatér együttérző és békés formájába.

Az alábbi videón látható kuchipudi darab címe Maheswari Mahakali, és ezt a csatát meséli el, ahogy a békés Istennő, félelmetes harcossá alakul, hogy legyőzze a negatív erőket, majd ismét visszanyeri békés alakját.




U.i.: Érdekessége ennek a darabnak, hogy nincsenek benne un. jatik, vagyis tiszta tánc sorozatok, minden egyes mozdulatnak, póznak jelentése van. Nagyon kifejező, erőt sugárzó, ugyanakkor elegáns tánc, olyan mint Shri Durga.

Az egyik kedvenc darabom a sok közül. :-)


Üdv:

Zsuzsa





.