2011. július 8., péntek

Mozihétvége - film és könyvajánló

.
Ez a történet India egyik legnagyobb epikus mítosza, mely amellett, hogy két család harcát meséli el a trónért, sokkal mélyebb spirituális témákat dolgoz fel. Azoknak, akiket érdekel India kultúrája, hagyományai, a klasszikus indiai táncok háttere, fontos alapmű ez az eposz. Minden téma fellelhető benne, ami egy jó regényhez is kell. Van benne ármány, szerelem, a jó és rossz harca, magasabb szintű elmélkedések, csaták...

Ez a mű pedig nem más mint a Mahábhárata.

A könyv megvásárolható magyar nyelven. Több filmfeldolgozás is készült belőle, főleg Indiában, de én most nem egy ott készült filmet ajánlanék, hanem egy angol rendező, Peter Brook által készült művet. Ami engem ebben a filmben megragadott, hogy nincsenek hatalmas díszletek, monumentális jelenetek, az egész film nagyon egyszerű, már-már rusztikus, de kiválóan rávilágít és átadja a mű fő üzenetét.

Ami még említésre méltó filmel kapcsolatban, hogy nemzetközi színészgárda alakítja a szerepeket, és bár a történet "indiai", ez nemzeti sokféleség teljesen természetesen hat az egész filmben, sőt egy kis fűszert ad a történethez.

"A Mahábhárata spirituális ereje felér a Bibliáéval, élményszerűsége az Iliásszal, varázslatos meseszövése az Ezeregyéjszaka hangulatával. Háborúskodás, hatalom, erkölcs, hűség és szerelem - örök emberi témák. Egy királyi család két ága közt folyik a harc, ám a mesének több mellékszála is van, amelyek hol tragikusak, hol komikusak.

A mű kevéssé ismert a nyugati világban, de Brook és a színészek tehetségének köszönhetően még a járatlan nézőt is elbűvöli, szinte magába szippantja ez a varázslatos mesevilág. Ahogy Brook is mondja: 'Minden kérdést érint ez a mű, amely minket is foglalkoztat manapság. A tény, hogy háromezer évvel ezelőtt született ez az eposz, nem jelenti azt, hogy távoli lenne. Sőt különös meseszerűsége, szenvedélye, ereje, humora csak hozzásegít a tisztább, egyszerűbb fogalmazáshoz.'
"

A filmet évekkel ezelőtt a DunaTv is leadta magyarul. Sajnos, nem találtam magyar változatot az interneten, csak angolt, de annak, aki már ismerkedik az angol nyelvvel, kiváló lehetőség, hogy tovább mélyítse nyelvtudását is.

A filmet több részletben tudod megnézni. Kellemes szórakozást!

Első rész, a történet első fele:A történet második fele több részletben látható:
Üdv:

Zsuzsa
.