2010. május 4., kedd

Shri Ganesha, az akadályok elhárítója

.

Indiában az emberek, amikor valami új dologba kezdenek, tanulásba fognak, házasságot kötnek, házat avatnak fel, új üzletre, vállalkozásra adják a fejüket, akkor Shri Ganeshát, az elefántfejű istenséget tisztelik. Ezt azért teszik, mert Shri Ganesha, az az istenség, aki a kedvezőség, áldásosság, bölcsesség, ártatlanság és alázatosság megtestesítője, azoknak a tulajdonságoknak, amelyek először nyilvánultak meg az univerzumban a teremtéskor, még az anyagi világ létrejötte előtt. Ezek a tulajdonságok olyan erővel ruházzák fel Shri Ganeshát, hogy képes minden akadályt legyőzni, minden nehézséget megoldani, ezért szól ennek a blognak is az egyik első bejegyzése róla, hogy a blog írásának útjából is elhárítsa az akadályokat, hogy minél több érdekes bejegyzés, információ jelenhessen meg itt a kuchipudiról és a kapcsolódó témákról.

Amikor Indiában jártam, eljutottam a tengerpartra is, Ganapatipuléba, amely az egyik legszebb tengerparti rész India nyugati részén. Idillikus hely azoknak, akik szeretik a tengerpartot és békére, nyugalomra vágynak.

Itt található egy Ganesha swayambu templom is, amelyet évezredek óta látogatnak a zarándokok. A swayambuk természetes szikla-, vagy talajképződmények, amelyeknek az isteni erő megnyilvánulásának, szent helyeknek tartanak. Shri Ganesha itt megnyilvánuló isteni aspektusát úgy tisztelik, hogy ő az, aki Indiát nyugatról védelmezi.


Maga a swayambu a templom belsejében található, amit nem akartam bent lefényképezni, mert a templomokban nem nagyon illik képeket csinálni, illetve van, ahol ezt meg is tiltják. De a templomról magáról készítettem néhány képet. Az épületet kívülről, különböző Shri Ganesha szobrok díszítik, amelyek egy-egy kiemelt tulajdonságát ábrázolják. Ezek a szobrok az egész épületet körülveszik, ami a templomot még éredekesebbé teszi.


Shri Ganeshát, a gyermektestű, elefántfejű istenséget általában négy karral szokták ábrázolni. Minden egyes tárgynak, amit a kezeiben tart, és a vonásainak, testrészeinek különböző jelentése van. A négy keze közül az elsőben egy fejszét tart, amellyel a világi kötöttségeket vágja át. A másodikban egy kötél van, amellyel a magasabb (spirituális) célok irányába húzza az embereket. A harmadik kezét áldásra emeli, ezzel védelmezi a magasabb spirituális célok felé törekvőket az útjukon. A negyedik kezében pedig modakát (egy indiai édességet) tart, ami a spirituális gyakorlás jutalma.

Egy agyara van, ami azt jelképezi, hogy képes megtartani a jót, és megszabadulni a rossztól. Kicsik a szemei, vagyis képes jól összpontosítani, az pedig hogy kis szája van, azt mutatja, hogy keveset beszél. Nagy fülei vannak, amivel jobban tud hallgatni, az ormánya pedig a hatékonyságát és alkalmazkodóképességét szimbolizálja. Nagy hasa van, ami az elégedettségét mutatja, azt, hogy egyaránt képes békésen megemészteni a jó és rossz dolgokat az életben. Az, hogy elefántfeje van, az alázatosságát szimbolizálja, hogy képes elfogadni még ezt is, és meg van elégedve a kinézetével. Az is alázatosságát szimbolizálja, hogy egy kis egér a járműve. De ez az egér a vágyakat is jelképezi, hogy képes meglovagolni és ellenőrzése alatt tartani őket, és nem engedi őket szabadjára.


És hogy miért van Shri Ganeshának elefántfeje? Azt majd egy következő blogbejegyzésben írom meg!



Üdv:


Zsuzsa