2010. május 4., kedd

Shri Ganesha, az akadályok elhárítója

.

Indiában az emberek, amikor valami új dologba kezdenek, tanulásba fognak, házasságot kötnek, házat avatnak fel, új üzletre, vállalkozásra adják a fejüket, akkor Shri Ganeshát, az elefántfejű istenséget tisztelik. Ezt azért teszik, mert Shri Ganesha, az az istenség, aki a kedvezőség, áldásosság, bölcsesség, ártatlanság és alázatosság megtestesítője, azoknak a tulajdonságoknak, amelyek először nyilvánultak meg az univerzumban a teremtéskor, még az anyagi világ létrejötte előtt. Ezek a tulajdonságok olyan erővel ruházzák fel Shri Ganeshát, hogy képes minden akadályt legyőzni, minden nehézséget megoldani, ezért szól ennek a blognak is az egyik első bejegyzése róla, hogy a blog írásának útjából is elhárítsa az akadályokat, hogy minél több érdekes bejegyzés, információ jelenhessen meg itt a kuchipudiról és a kapcsolódó témákról.

Amikor Indiában jártam, eljutottam a tengerpartra is, Ganapatipuléba, amely az egyik legszebb tengerparti rész India nyugati részén. Idillikus hely azoknak, akik szeretik a tengerpartot és békére, nyugalomra vágynak.

Itt található egy Ganesha swayambu templom is, amelyet évezredek óta látogatnak a zarándokok. A swayambuk természetes szikla-, vagy talajképződmények, amelyeknek az isteni erő megnyilvánulásának, szent helyeknek tartanak. Shri Ganesha itt megnyilvánuló isteni aspektusát úgy tisztelik, hogy ő az, aki Indiát nyugatról védelmezi.


Maga a swayambu a templom belsejében található, amit nem akartam bent lefényképezni, mert a templomokban nem nagyon illik képeket csinálni, illetve van, ahol ezt meg is tiltják. De a templomról magáról készítettem néhány képet. Az épületet kívülről, különböző Shri Ganesha szobrok díszítik, amelyek egy-egy kiemelt tulajdonságát ábrázolják. Ezek a szobrok az egész épületet körülveszik, ami a templomot még éredekesebbé teszi.


Shri Ganeshát, a gyermektestű, elefántfejű istenséget általában négy karral szokták ábrázolni. Minden egyes tárgynak, amit a kezeiben tart, és a vonásainak, testrészeinek különböző jelentése van. A négy keze közül az elsőben egy fejszét tart, amellyel a világi kötöttségeket vágja át. A másodikban egy kötél van, amellyel a magasabb (spirituális) célok irányába húzza az embereket. A harmadik kezét áldásra emeli, ezzel védelmezi a magasabb spirituális célok felé törekvőket az útjukon. A negyedik kezében pedig modakát (egy indiai édességet) tart, ami a spirituális gyakorlás jutalma.

Egy agyara van, ami azt jelképezi, hogy képes megtartani a jót, és megszabadulni a rossztól. Kicsik a szemei, vagyis képes jól összpontosítani, az pedig hogy kis szája van, azt mutatja, hogy keveset beszél. Nagy fülei vannak, amivel jobban tud hallgatni, az ormánya pedig a hatékonyságát és alkalmazkodóképességét szimbolizálja. Nagy hasa van, ami az elégedettségét mutatja, azt, hogy egyaránt képes békésen megemészteni a jó és rossz dolgokat az életben. Az, hogy elefántfeje van, az alázatosságát szimbolizálja, hogy képes elfogadni még ezt is, és meg van elégedve a kinézetével. Az is alázatosságát szimbolizálja, hogy egy kis egér a járműve. De ez az egér a vágyakat is jelképezi, hogy képes meglovagolni és ellenőrzése alatt tartani őket, és nem engedi őket szabadjára.


És hogy miért van Shri Ganeshának elefántfeje? Azt majd egy következő blogbejegyzésben írom meg!Üdv:


Zsuzsa