2011. április 10., vasárnap

Nataraja (Síva) - a tánc ura

.

Két bejegyzéssel korábban írtam, hogy az órákon elkezdtünk tanulni egy slókát. A slókák olyan rövid szanszkrit versek, himnuszok, amelyek Istent, vagy egy istenséget, istennőt dicsőítenek. Ezeknek külön versmértéke, ritmusa van. A slókák általában részét képezik a hindu imáknak. Rengeteg ilyen slóka van, és ezek közül jónéhány a kucsipudi darabokban is megjelenik.


A haladó csoporttal egy Síváról szóló slókát veszünk, a táncmodulatokkal együtt, ami egy alap slóka. Ez egy nagyon lassú darab, sok gyönyörű póz van benne és nagyon méltóságteljes.A slóka maga így hangzik:


Angikam bhuvanam, yasya, Vachikam, sarva vanmayam, Aharyam chandra, taradhi, Tam numaha sattvikam Shivam


A jelentése:


Tested az egész világ, Beszéded az összes nyelv, Ékszereid a Hold és a csillagok, Tisztellek Téged, magasztos Síva


A slókában minden egyes szó megjelenítésre kerül, Síva, azaz Nataraja (ejtsd: Nátarádzsa), a tánc ura, megelevenedik. Síva a legnagyobb aszkéta és jógi, aki a Himalájában, a Kailash hegyen meditál. Ő a három hindu fő istenség (Bráma, Visnu, Síva) egyike. Ő az, aki táncával létrehívja a teremtést, és ugyanakkor a korok lejártával elpusztítja azt. Ő a legtisztább Istenség, fehér mint a hó. Sohasem inkarnálódik a Földre, a világ szennye nem érintheti. Ő az, aki csak szemléli a világ változásait, anélkül, hogy azok megérnintenék Őt.


A hindu hagyományokban egy Istenségnek nagyon sok neve van. Sívának egy másik neve Nataraja, azaz a tánc ura, akit egy jellegzetes szobor örökít meg. Ez a szobor nagyon szimbólikus. A test, a tér és az idő közötti kapcsolatot ábrázolja. Siva minden egyes mozdulata, illetve azok a tárgyak, amiket visel, illetve tart, jelentéssel bírnak.

Elöl lévő jobb kéz - Síva elöl lévő jobb kezét patakam mudrában (kéztartásban) tartja, ami félelemnélküliséget is jelent. Ezzel a mozdulattal Síva védelmet ad az embereknek a világi kísértések gonoszságaitól.


Elöl lévő bal kéz - Az elöl lévő bal kéz tartása olyan, mint az elefánt ormánya. Lefelé mutat a felemelt bal láb irányába, amely az örök áldás felé vezető utat mutatja. Ez a kéz egyben Síva fiára, Ganeshára, az elefántfejű istenségre is utal.


Felemelt bal lába - a megváltás felé mutatja az utat – el a mindennapi élet illúzióitól, az isteni áldás és tökéletesség felé.

Tűzgyűrű – a Nataraját köarülvevő tűzgyűrű az univerzumot szimbolizálja minden illúziójával, szenvedésével és fájdalmával.

A törpén álló jobb láb – Shiva elpusztítja a gonoszt azzal, hogy eltapossa a törpét, Muyalagant a jobb lábával. A törpe az emberi lélek hat ellenségét szimbolizálja: kéjvágy, harag, irígység, megtévesztés, arrogancia és féltékenység.

Gangesz - Síva hajában ott a Gangesz. Ereje, zabolátlansága arra késztette Sívát, hogy a hajába zárja, ahonnan aztán megszelídülve folyhat tovább a Földre, ahol elmos minden bűnt és tudatlanságot.

Dob – a jobb hátsó kezében Síva egy dobot tart, a damarut, egy kis kézi dobot, ami úgy néz ki, mint egy homokóra. Ezt a hangszert megütve szólaltatja meg Isten az univerzum első hangját. Ezzel megkezdődik a teremtés tánca.

Tűz – hátsó bal kezében Síva tüzet tart, amely a pusztító energiát szimbolizálja, amit Síva minden kozmikus kor végén elszabadít. A tűz a legvégső tisztító erő – megtisztít a bűntől és elpusztítja az illúziókat.

Harmadik szem – Síva harmadik szeme a homloka közepén helyezkedik el. Ez az a szem, amely a nyilvánvaló dolgok mögé lát. Síva harmadik szeme megtalálja a gonoszt és elpusztítja azt.

Félhold – Síva az idő teremtője, amit a hold szimbolizál, melynek változó fázisai tükrözik a napok múlását. A félhold táplálja Kámának, a szerelem Istenének fenntartó erejét, valamint a megvilágosodás és bölcsesség jelképe.

Összegubancolódott haja – mutatja, hogy Ő szabad a megszokott emberi társadalom kötöttségeitől. A fürtjei lazák és zabolátlanok. Sívát nem kötik a földi illúziók láncai.

Kobrákat – visel a nyaka körül amelyek vadul szállnak körülötte miközben táncol. A kígyó a reinkarnációt (újjászületést) szimbolizálja. Úgy veti le a bőrét, mint ahogy az embernek kell levetnie a testét, hogy újjászülethessen.Remélem, Neked is lesz lehetőséged arra, hogy egyszer személyesen átéld, ahogy Nataraja, a tánc ura megelevenedik táncsoportunk előadásában.


Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél még sok hasonló anyagot olvasni, iratkozz fel itt, bal oldalon a Kuchipudi Kalauzra!
Üdv:


Zsuzsa
.