2011. október 26., szerda

Boldog Diwalit!

.
A Diwali vagy Dipawali India legnagyobb, több napon át tartó ünnepe. A nálunk megült ünnepek közül talán a Karácsonyhoz lehet hasonlítani. A Diwali a fény és jólét ünnepe, és ebben az évben erre a hétre esik.

Ilyenkor, mikor leszáll az éj, Indiában minden fénybe borul. Lámpásokat gyújtanak, kiteszik őket az ablakba, hogy Lakshmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője megtalálja az utat a házhoz. Azt tartják, hogyha a ház sötét ezen a napon, akkor Shri Lakshmi nem lép be a házba.

Lakshmi istennő a Diwali alkalmával Gruhalakshmi, azaz tökéletes háziasszony formájában van jelen. Ezért ilyenkor a háziasszonyok ajándékot kapnak, valami olyasmit, amit a konyhában vagy a vendégek fogadásánál tudnak használni. Ez is azt segíti, hogy a jólét megalapozódjon a házban. Ilyenkor sokat sütnek-főznek, nagyon sokféle, finom édesség is kerül az asztalokra.

Lakshmi istennőt általában úgy ábrázolják, hogy lótuszon áll vagy ül. Ez azt jelképezi, hogy olyan könnyű, hogy még egy lótuszon is képes megállni. De ez azt is szimbolizálja, hogy nem gyakorol nyomást senkire sem, senkire sem erőltet rá semmit.

Shri Lakshminak négy keze van. Ebből kettőben szintén lótuszt tart, ami nemcsak a szépség szimbóluma, de az otthon melegét és a nagylelkűséget is jelképezi. A lótusz virág a legcsúnyább bogaraknak is menedéket ad éjszakára, hogy aztán reggel ismét kinyíljon és szabadjára engedje őket. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy az anyagi jólét beköltözzön hozzánk, akkor nekünk is nagylelkűnek kell lennünk másokkal szemben.

Lakshmi istennő a harmadik kezével védelmet ad, míg a negyedik keze táplál, de nemcsak az anyagi szinten, hanem spirituálisan is.

A Diwali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahalakshmi formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

Bár Shri Lakshmi nem a művészetek istennője, de az indiai művészetek is hozzájárulnak az emberek belső jólétéhez. Ilyen értelemben a kuchipudi sem csupán előadóművészet, hanem próbálja visszatükrözni az emberi belső szépséget, a lélek és a Mindenen Átható Isteni Erő szépségét.

A legutóbbi bejegyzésben meghívtalak szombatra, a Diwalihoz kapcsolódó, lélekfeltöltő, kuchipudi és zeneelőadással egybekötött meditációs programra. Ezen a programon az indiai művészetek élvezete mellett kipróbálhatod azt a meditációt, ami már hosszú ideje az én életem része is, és amit még évekkel azelőtt kezdtem el gyakorolni, hogy a kuchipudival megismerkedtem volna.

Sok szeretettel várlak most szombaton Ásotthalmon ezen a lebilincselő programon, hogy Te is részese légy a belső gazdagsának! A részleteket megtalálod az előző bejegyzésben.
Gyere és mélyedj el Te is az indiai művészetek és a meditáció spirituális szépségben!

Boldog Diwalit!


Üdv:

Zsuzsa









.